Dietoterapie

Urmareste Retete pentru alimentatie si Suflet:

MEDICINA ISIHASTA – RETETE PENTRU ALIMENTATIE SI SUFLET

Concretizăm Reperele stricte ale Dietoterapiei noastre, ca zise „Legi”.

Proporţia de 10% şi 90% a unui Sortiment faţă de altul, fiecare putând fi în ambele cazuri, schimbându-se raportul (atât pentru fierturi, cât şi pentru cele nefierte).

Orice „amestec” să fie doar din „Două” Sortimente cu legea proporţiei reciproce de 10-90% (atât pentru fierturi cât şi pentru ne-fierturi), altfel apar incompatibilităţi. Aşa se „tolerează” Cerealele cu Fructele şi cu Legumele-Verdeţurile şi dulciurile concentrate (smochine, curmale, miere şi toate dulciurile tari). Nu se „tolerează” Cerealele cu Proteicele (soia, fasolea, năutul, bobul, lintea, mazărea, etc) şi cu amidonoasele tari (cartofi, napi, castane, banane).

Zisele „Salate” să nu fie decât din „Două Sortimente” şi acestea în proporţie de 10-90%, unul faţă de altul; mai bine se alternează de la o masă la alta cu celelalte.

Proteicele sunt cele mai pretenţioase. În Dietoterapia Medicinii noastre folosim ca Proteice Boabele Leguminoase uzuale, care fiind nefierte, dar Dospite (în locul fierberii), au o „super-concentrare” ce necesită câteva indicaţii speciale.

În primul rând, Proteicele noastre Dospite se consumă în cantitate foarte mică, având „puterea hrănitoare” suficientă în această evaluare. O „lingură” de Soia Dospită (sau de celelalte) face mai mult ca o jumătate de kilogram de carne. De asemenea, se folosesc, mai ales la început, în proporţie de 10% faţă de un „liant-auxiliar”, sau un al doilea Sortiment.

Nu trebuie să vă lăcomiţi să serviţi în cantităţi mari, că mai mult strică. Proteicele Dospite au toate valorile naturale (fiind pregătite fără fierbere) şi sunt tolerabile în totalitate, condiţia fiind, însă, „cantitatea şi proporţia mică”, altfel devin incompatibile.

Aceste „Legi” ar fi bine să fie respectate de fiecare în parte, şi de Bucătăriile familiilor mari şi de cantine, pentru Sănătatea tuturor. Chiar dacă se mai folosesc şi Preparate fierte, tot pe baza acestor repere ar trebui făcute.

Din vol.Taina Hranei – Pr.Ghelasie Gheorghe